Installera phpBB3

Svar på de vanligaste frågorna.

Moderatorer: Supportgrupp, Moderatorgrupp

Skriv svar
Användarvisningsbild
Peetra
Hedersmedlem
Hedersmedlem
Inlägg: 3279
Blev medlem: 2007-06-09 21:38
Ort: Finland
Kontakt:

Installera phpBB3

Inlägg av Peetra » 2011-06-02 07:03

Köp plats på ett webbhotell, se till att det är *nix-server, inte windows, om du inte behöver windows-system för annat, t.ex att köra asp. phpBB3 går att köra på windows-server, men mår bättre på *nix. (Om du har egen server, så kan du naturligtvis använda den)

Ladda ner phpBB3 ([ Full Package ]) från phpbb.com och språkpaketet för svenska. (På länkmålet hittar du även installationsguide för språkpaketet.)

Börja med att packa upp filerna du laddade ned. När filerna packats upp ska de laddas upp på servern i den katalog där du vill ha forumet, t.ex http://mindomain.se/phpBB3/ (Denna plats refereras senare till som forumrot, <root> eller dylikt). Detta görs normalt med en så kallad FTP-klient. Tre mycket bra gratis FTP-klienter vi gillar heter SmartFTP (Windows), Cyberduck (Mac) och FileZilla (använd en sökmotor för att hitta dessa).

Webbhotellet ska ha gett dig adress till FTP-servern samt inloggninsnamn och lösenord. Dessa anger du i FTP-programmet och klickar på Anslut/Connect. Filerna du packade upp i ett föregående steg ska placeras i katalogen som heter web, www eller public_html beroende på hur ditt webbhotells server fungerar. Normalt kan du markera filerna och sedan dra och släpp dem direkt i FTP-programmet.

Efter att du har laddat upp phpBB3 till platsen där du vill ha det, så måste du skriva in adressen till din sajt i din webbläsare för att komma till installationen. Det räcker med att peka webbläsaren till mappen dit du laddade upp phpBB (http://www.example.com/phpBB3 till exempel). phpBB kommer automatiskt att upptäcka att det inte installerats än och skicka dig vidare till installationen.
Bild

Du behöver känna till:

Databastyp - den typ av databas du kommer använda, vanligtvis MySQL eller PostgreSQL.
Databasserverns värdnamn eller DSN - detta är adressen till databasservern, vanligtvis localhost.
Databasserverns portnummer - om detta inte står i uppgifterna du har är det sannolikt standardporten som används och du behöver då inte uppge detta.
Databasnamn - namnet på den databas där phpBB ska lagra sina databastabeller.
Användarnamn för databas - det användarnamn som har tillgång till databasen.
Lösenord för databas - den lösenord som hör ihop med användarnamnet.
Bild

Sedan kommer installationen att rulla på och du kan logga in på ditt forum. Installera språkpaketet och skapa kategorier. Då du skapar kategorier är det smart att kopiera behörigheterna från en fungerande kategori. Om du väljer "Kopiera inte behörigheter" så kommer ingen (inte ens admin) att kunna se kategorin ute i forumet. Jag har översatt guiden om kategoribehörigheter.

Bild

Om du har problem med att installera ditt forum, posta ett inlägg i vår supportkategori.

Källor; http://www.phpbb.com/support/documentation/3.0/ och supportgruppens arbetssajt.

Skriv svar

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst